VOLG ONS:

Bekijk ons manifest Open het manifest

Nieuws

In Memoriam
Jacques Oomen
28-1-1943         19-12-2018


Pas onlangs is ons bekend geworden dat OHW-erelid Jacques Oomen eind vorig jaar op de leeftijd van 74 jaar is overleden. Zeker de oudere leden zullen zich Jacques herinneren als voorzitter van de   Kontaktgroep Industrie en Handel Oud-Beijerland (Kihob)  de voorloper van de OHW.  Jacques was zakelijk actief als eigenaar van destijds Gebr. Koudijs B.V., later werd dit Bouw- en Aannemingsbedrijf Koudijs B.V.

 

‘Zonder erelid Jacques Oomen had de OHW nooit bestaan’ schreven wij vorig jaar in magazine Hoeksche Zaken. En zo is het precies. Jacques was de man die in actie kwam toen de gemeente Oud-Beijerland een ondernemersbeurs wilde organiseren. Dat was geen taak voor de politiek, vond hij en richtte in 1984 een branchevereniging op: Kontaktgroep Industrie en Handel Oud-Beijerland. Ook stond hij aan de wieg van de Ondernemers- en Startersprijs, de uitreiking was veel kleiner van opzet dan vandaag de dag maar Jacques Oomen stond aan de basis.

Na de eerste Ondernemerbeurs volgden meeedere beurzen, ook in combinatie met de Ondernemersprijs. Een bijzondere locatie was destijds de in aanbouw zijnde Tweede Heinenoordtunnel.

De Kihob begon met 34 leden, dat werden er al snel 100. Voor Jacques Oomen het moment om tijdens een nieuwjaarsreceptie zijn vooruitziende blik te delen met de aanwezigen:  alle afzonderlijke ondernemers- en detailhandelsverenigingen moesten fuseren tot Kontaktgroep Industrie en Handel HoekscheWaard. Een samenwerking die hij ook voorzag voor de zes gemeenten. Na zijn toespraak vielen de bestuurders van de zes Hoeksche Waardse gemeenten over hem heen om die woorden. Jacques was een man met visie, maar tact was niet zijn sterkste kant. Uiteindelijk is Kihob OHW geworden met ruim 300 leden en de Hoeksche Waard één gemeente.

Na 6 jaar maakte Jacques plaats voor een nieuwe voorzitter, heel bewust. ‘Het is goed voor een organisatie wanneer het bestuur constant ververst’, sprak hij. Die termijn van 6 jaar had Jacques ook in de statuten vast laten leggen.

Na zijn vertrek als voorzitter en later als directeur van Koudijs verdween Jacques voor de meesten uit beeld. Op afstand volgde hij de OHW met grote bewondering. ‘Ik lees wat jullie doen en dan denk ik: wat doen jullie dat toch goed. Jullie zijn constant aanwezig en laten je zien’. In april vorig jaar was hij nog aanwezig op de ALV van de OHW en sprak toen vol lof over de ondernemersvereniging. Zijn gezondheid was toen niet goed, hij was kortademig, had hartproblemen en suikerziekte.

Jacques was een groot liefhebber van bridgen. Vanuit zijn kantoortje in Muiden organiseerde hij na zijn pensioen bridge-reizen. De laatste drie jaar van zijn leven was hij wekelijks bezoeker van de clubavond van bridgeclub Bel-air in Hilversum. Bridgemaat Rob van de Pavert laat weten dat Jacques een week voor zijn overlijden onwel is geworden in zijn appartement en een flinke val had gemaakt. Op de avond van 19 december is Jacques op straat overleden. Aan zijn overlijden is geen ruchtbaarheid gegeven, vandaar dat het nieuws ons nu pas heeft bereikt. Jacques Oomen is op 27 december in zeer kleine kring gecremeerd in Rotterdam.

 

 

Gemaakt met door Schot Marketing & Communicatie