Nieuws

Blijf op de hoogte

Brief aan College van B&W inzake "Koop Lokaal"

 

Gemeente Hoeksche Waard

t.a.v. College van B&W

Postbus 2003

3260 EA Oud-Beijerland

 

Betreft: Koop lokaal

 

Oud-Beijerland, 18 januari 2021

 

Geacht college van Burgemeester en Wethouders,

 

Bij het opstarten van de actie “Koop Lokaal” vanuit wethouder Paul Boogaard, hebben we die als Ondernemersvereniging met gejuich ontvangen. Hij heeft ons gevraagd om ondernemers op te roepen om zelf zoveel mogelijk lokaal in te kopen. Hier staan we natuurlijk helemaal achter en we hebben daar ook gehoor aan gegeven, alhoewel de meeste lokale ondernemers precies weten dat ze hun lokale netwerk nodig hebben en al best veel lokaal kopen.

 

Door de vele reacties vanuit ondernemers die we hierop hebben gekregen over de inkoop van de gemeente HW, hebben we besloten om ook de gemeente te vragen zelf mee te doen met de actie “Koop Lokaal”. Dit hebben we gedaan via Paul Boogaard en we hebben hem een vergelijking aangeleverd van het inkoopbeleid van de gemeente HW met die van omringende gemeenten. We hebben van hem vernomen dat wethouder Piet van Leenen ermee aan de slag gaat, maar we hebben hierop nog geen inhoudelijke terugkoppeling ontvangen.

Recent is ons gebleken dat dit niet alleen de inkoop van de gemeente betreft, maar nog meer portefeuilles raakt. Het meest recente voorbeeld daarvan is dat de gemeente begin dit jaar bij alle bewoners een brief heeft bezorgd waarin bewoners worden opgeroepen om zonnepanelen en duurzame producten te kopen. Hiervoor heeft de gemeente zelfs waardebonnen verstrekt om dat te doen. Het klinkt goed voor de duurzaamheid, maar alles wordt wel gekocht van buiten de Hoeksche Waard.

 

Bij navraag bij enkele van onze leden, bleek dat deze laatste actie niet zomaar een onbewust passeren van lokale ondernemers was. De gemeente had deze actie al eerder uitgezet en was door één van onze leden, te weten Blue Home aangeschreven betreffende deze actie. De gemeente heeft in juli 2020 aan Blue Home geschreven: “Wij hebben hiervan geleerd en zullen meer en duidelijker sturen op evaluaties en communicatie welke er is tussen het Regionaal Energieloket en de (lokale) ondernemers.” Helaas is nu dezelfde actie gewoon doorgezet zonder enige lering te trekken en dus zonder communicatie tussen het energieloket en lokale ondernemers. Op de website van het energieloket wordt gesuggereerd dat lokale partijen hebben meegedaan in de selectie en niet goed scoren op prijs en kwaliteit, terwijl ze niet eens zijn benaderd. De Hoeksche Waardse bedrijven krijgen op deze manier een door de gemeente binnengeloodste concurrent in de achtertuin en hebben bovendien imagoschade opgelopen. Dat vinden we heel jammer.

 

Het had ook anders gekund en kan nog steeds anders. We stellen voor dat de Gemeente Hoeksche Waard de collectieve actie afbreekt en samen met lokale ondernemers gaat werken aan een gelijkwaardig lokaal initiatief. De gemeente zou dan kunnen helpen om dat lokale duurzame aanbod op elke deurmat in de Hoeksche Waard te laten landen.

 

Wij richten ons daarnaast nu tot het college met de dringende vraag om een betere overkoepelende regie over de verschillende portefeuilles, zodat er een einde komt aan het stelselmatig passeren van lokale ondernemers. Het liefst zouden we per portefeuille een plan zien op welke manier lokale ondernemers duidelijk op het netvlies komen en zich gesteund gaan voelen door de gemeente. De Hoeksche Waardse ondernemers moeten de gemeente Hoeksche Waard gaan ervaren als hun beste bondgenoot.

 

We willen uiteraard met alle plezier dit schrijven toelichten en waar nodig ondersteunen in de bovengenoemde planvorming. In de tussentijd blijven we dit dossier nauwlettend volgen. We horen gaarne van u.

 

Met vriendelijke groet,

 

Frank van den Ouden

voorzitter

ADRESGEGEVENS

Secretariaat OHW
Postbus 1400
3260 AK Oud-Beijerland

Tel: 06-28653068
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kamer van Koophandel-nr. : 40324720

Aanmelden nieuwsbrief
Vul uw naam in!
Vul een geldig e-mail adres in!
Invalid Input

Privacy & Cookieverklaring © 2023  Ondernemersvereniging Hoeksche Waard - Gemaakt met  door Schot

Lid worden