Skip to main content

Nieuws

Blijf op de hoogte

Persbericht Rijkswaterstaat
A29 renovatie Heinenoordtunnel; afsluitingen oktober 2023 

Rijkswaterstaat renoveert in 2023 en 2024 de Heinenoordtunnel in de snelweg A29.
De tunnel is daarvoor regelmatig afgesloten. Tot het einde van het jaar is de Heinenoordtunnel nog 6 weekenden en 4 nachten dicht in 1 rijrichting. In 2024 gaat de renovatie verder. In oktober 2023 is de tunnel 2 weekenden en 2 nachten dicht. 

Afsluitingen oktober 2023

 • Vrijdag 6 oktober 22.00 uur tot maandag 9 oktober 05.00 uur richting Bergen op Zoom
 • In de nacht van woensdag 11 oktober op donderdag 12 oktober van 00.00 uur tot 05.00 uur richting Bergen op Zoom
 • In de nacht van donderdag 12 oktober op vrijdag 13 oktober van 00.00 tot 05.00 uur richting Rotterdam
 • Vrijdag 20 oktober 22.00 uur tot maandag 23 oktober 05.00 uur richting Bergen op Zoom

De actuele planning voor 2023 en de voorlopige planning voor 2024 vindt u op de pagina www.rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel


Omleidingen voor wegverkeer 

Omleidingsroute richting Bergen op Zoom (van noord naar zuid)

 • Doorgaand (vracht)verkeer wordt omgeleid via de A15, A16 en A17.
 • Lokaal verkeer naar de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de A15, A16 en N217 (via de Kiltunnel).

 Omleidingsroute richting Rotterdam (van zuid naar noord)

 • Doorgaand (vracht)verkeer wordt omgeleid om via de A17, A16 en A15
 • Lokaal verkeer uit de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 (Kiltunnel), A16 en A15.

Als de Heinenoordtunnel is afgesloten, is de kiltunnel in de afgesloten rijrichting tolvrij. 

Tijdelijke omleiding voor (brom)fietsers
In verband met het vervangen van de leidingen voor de waterafvoer is het fietspad langs het dienstgebouw aan de kant van Barendrecht dicht van:

 • maandag 9 oktober 07.00 uur tot vrijdag 13 oktober 17.00 uur

De fietsbuis van de Tweede Heinenoordtunnel is open. (Brom)fietsers worden omgeleid via het Kilpad, Tunnelpad en de Zuider Carnisseweg en andersom. 


Tweede Heinenoordtunnel dicht voor landbouwverkeer

In verband met het omzetten van de energievoorziening in de Tweede Heinenoordtunnel moeten er kabels en leidingen verlegd worden waardoor de hellingbaan richting de buis voor het landbouwverkeer niet beschikbaar is.De buis voor het landbouwverkeer is dicht (voor al het verkeer) van:

 • woensdag 11 oktober 07.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 18.00 uur
 • donderdag 12 oktober van 07.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 18.00 uur

Tussen 12.00 en 13.00 uur is er een doorgang mogelijk.

En er is op enig moment tijdelijk geen stroomvoorziening waardoor de roltrappen en lift aan de kant van Heinenoord tijdelijk niet werken. (Brom)fietsers, scooters en voetgangers kunnen dan begeleid door verkeersregelaars via de hellingbaan.

Werkzaamheden
Tijdens de afsluitingen in oktober, én de komende maanden, gaan we verder met het vervangen en plaatsen en testen van de nieuwe installaties en systemen. Denk aan camera’s, luidsprekers en zichtmeters. Ook worden de lichtroosters nog teruggeplaatst en voeren we werkzaamheden uit aan de zinkvoegen, de constructie en wanden. Meer informatie over de werkzaamheden die we gaan doen in de Heinenoordtunnel vindt u www.rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel

Bussen rijden volgens dienstregeling 
Tijdens de afsluitingen in het weekend rijden de bussen van Connexxion en Arriva conform de normale dienstregeling. Bussen rijden in 1 richting door de Heinenoordtunnel in de A29 en in de andere richting door de buis van het landbouwverkeer van de Tweede Heinenoordtunnel. Hierdoor is de bus ook in de weekenden een goed en - afhankelijk van herkomst en bestemming - een sneller alternatief voor de auto.Een OV-chipkaart is niet nodig, in- en uitchecken kan met een betaalpas. Meer informatie op www.ovpay.nl 

De dienstregeling voor de bussen is te raadplegen via connexxion.nl/renovatieheinenoordtunnel en via 9292. 

Overtocht pont voor (brom)fietsers en motoren gratis
De overtocht bij het veer tussen Nieuw-Beijerland en Hekelingen (Spijkenisse) is gratis voor (brom)fietsers, scooters en motoren. Het veer vaart dagelijks van 05.30 tot 23.00 uur.De overtocht voor auto’s (inclusief inzittenden) en voetgangers is niet gratis.De veerdiensten Rhoonsveer en Puttershoek varen tussen september en mei niet in de weekenden. 

Overige (fiets)acties
Tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel in augustus bood Rijkswaterstaat verschillende acties aan om fietsen aantrekkelijk te maken. Een aantal van deze (fiets)acties loopt door. Welke dat zijn staat op de website van Ways2Go. 

Over de renovatie
De Heinenoordtunnel moet grondig worden gerenoveerd. De installaties en systemen zijn aan het einde van hun technische levensduur en hebben een upgrade nodig. Dat wil zeggen dat we onder andere alle installaties en alles wat daarbij hoort, vervangen. De nieuwe installaties en systemen worden naast de bestaande ‘oude’ installaties en systemen opgebouwd. Hierdoor blijven de installaties en systemen zijn die nodig zijn om de tunnel te bedienen, besturen en bewaken functioneren en de hoeft de tunnel niet maanden achtereen dicht.In de zomer van 2024 testen we alle nieuwe installaties en systemen in de tunnel. Als alles goed werkt gaan we over van de oude installaties naar de nieuwe en kunnen we de oude installaties en systemen verwijderen. Hiervoor staan een aantal weekendafsluitingen in het najaar van 2024 gepland.

Meer informatie over de renovatie Heinenoordtunnel
Meer informatie over de planning van de werkzaamheden en de renovatie van de Heinenoordtunnel vindt u op: rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel. Daar leest u ook welke maatregelen Rijkswaterstaat treft om de hinder te beperken en wat u zelf kunt doen.U kunt zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief U kunt zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief waarin Rijkswaterstaat u op de hoogte houdt van de werkzaamheden.
De renovatie is ook te volgen via Facebook.Voor het internationale (vracht)verkeer is er een website in 9 talen: www.A29roadworks.nl Kijk voor route-informatie op www.rwsverkeersinfo.nl of www.vananaarbeter.nl .Voor de actuele verkeerssituatie op de omleidingsroutes kijkt u op renovatieheinenoordtunnel.nlX @Rijkswaterstaat X @RWSverkeersinfo of bel 0800 – 8002 (gratis)

 

Lid worden