Duurzaamheid

De Speerpunten

Lobby: Door samenwerking met Gemeente HW de kansen voor lokale bedrijven vergroten.

Transitie: verduurzaming bedrijventerreinen versnellen.

Informeren: actieve kennisdeling omtrent circulaire economie aanjagen.

Netwerk: goede én nuttige contacten met relevante lokale ondernemers ontwikkelen en samenwerkingsverbanden initiëren.

Etaleren: delen van inspirerende voorbeelden en mogelijkheden bij OHW leden.

 

Een energieneutrale Hoeksche Waard in 2040 is de wens van de Gemeente Hoeksche Waard. Dat vraagt ook inzet van de ondernemers in onze regio. Al langere tijd wordt er in de Hoeksche Waard gewerkt met stichting Energieke Regio, verbinders op het gebied van het Energie Prestatie Advies (EPA), installaties, verlichting, regeltechniek en duurzame energie.

De OHW is nauw betrokken bij de Energieke Regio. Vanuit haar kennis van het Hoeksche Waardse bedrijfsleven kunnen bedrijven die willen verduurzamen worden gekoppeld aan bedrijven die deze diensten aanbieden. De interesse is groot bij beide partijen. In de afgelopen jaren zijn daarmee mooie resultaten bereikt. Concreet voorbeeld van deze samenwerking is het zonnepanelendak bij Konijnendijk Mode in Zuid-Beijerland en een substantieel deel van de bedrijven op het industrieterrein Numansdorp.

Als ondernemersvereniging zijn wij belangenbehartiger op dit terrein. De OHW vindt het een uitdaging collega-ondernemers op weg te helpen om duurzame stappen te zetten. Dat kan fysiek binnen een bedrijf en op het gebied van samenwerking. Naast de Gemeente HW hebben wij ook regelmatig overleg met andere stakeholders op het gebied van energie, zoals HW Duurzaam, Provincie ZH, Stedin, Rabobank, LTO, Omgevingsdienst ZH, etc.

 

Energieloket voor bedrijven

Bedrijven in de Hoeksche Waard kunnen vanaf nu gebruik maken van het Energieloket voor Bedrijven.

 

De OHW wil brede samenwerking bevorderen op bedrijventerreinen. Wij doelen daarbij op het gezamenlijk plaatsen van zonnepanelen of het in- en verkopen van energie.

Circulariteit heeft ook de volle aandacht. Samenwerking tussen OHW, Gemeente en Cirkellab heeft al geresulteerd in kansrijke oplossingen in de bouw-, houtketen en bij bedrijventerreinen. Zo zijn er reststromen in kaart gebracht en bedrijven met elkaar in contact gebracht om lokale ketensamenwerking omtrent dit thema te stimuleren.

 

In 2022 was de jaarlijkse Duurzaamheidsdag Hoeksche Waard voor ondernemers georganiseerd op vrijdag 18 november, tijdens de landelijke Dag van de Ondernemer.

Dit jaar was deze dag uitgesplitst in 2 programmadelen. In de middag startte de inspiratietour. De tour ging naar 3 duurzame ondernemers in de Hoeksche Waard, die vertelden over hoe ze als ondernemer aan de slag zijn gegaan met duurzaamheid en hoe dat verweven is in de bedrijfsvoering. De tour eindigde bij Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden in Heinenoord, waar het gezamenlijke programma startte. Daar nam niemand minder dan ‘weer-, klimaat- en duurzaamheidsambassadeur en meteoroloog’ Helga van Leur de aanwezigen mee in het weer en de extremen van tegenwoordig, klimaatverandering en duurzaamheid. Helga weet goed de vertaalslag te maken naar wat ondernemers kunnen doen en betekenen op het vlak van duurzaam ondernemen met oog op de toekomst. De Duurzaamheidsdag werd afgesloten met een netwerkborrel, waarbij er gelegenheid was om na te praten onder het genot van een drankje en een hapje.


De commisievoorzitter is te bereiken via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Mark Stoopman

Voorzitter Mark Stoopman: "We hebben in de Hoeksche Waard alles voorhanden om duurzaam te werken. Laat OHW de bindende factor zijn."

ADRESGEGEVENS

Secretariaat OHW
Postbus 1400
3260 AK Oud-Beijerland

Tel: 06-28653068
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kamer van Koophandel-nr. : 40324720

Aanmelden nieuwsbrief
Vul uw naam in!
Vul een geldig e-mail adres in!
Invalid Input

Privacy & Cookieverklaring © 2023  Ondernemersvereniging Hoeksche Waard - Gemaakt met  door Schot

Lid worden