Skip to main content

Nieuws

Blijf op de hoogte

Ondernemersdebat

Woensdag 8 november werd in de Eendrachtshoeve het jaarlijkse Ondernemersdebat gehouden. Zo'n 50 ondernemers hadden het 'lef' om zich te mengen in de diverse discussies die gastspreker en debatleider Miranda den Tuinder aanzwengelde met humor en charme.

De eerste stelling was: Wat is er terecht gekomen van de beloften die de regionale politici vorig jaar uitspraken?

Dit was een mooie opening. Vijf politici (Paul Boogaard voor het CDA, Arnold de Man voor de VVD; Gerjan Neele voor de SGP, Mark de Koning namens PvdA en Coen Raijer voor D66 werden naar voren geroepen om te reageren op eerdere gedane uitspraken. Wat was daarvan terechtgekomen vroeg Miranda. De heren gingen vlot van wal en sommigen draaiden wat met hun antwoord wat gelijk afgestraft werd door Miranda die verzocht om wel bij de les te blijven en antwoord te geven. Het was duidelijk dat ze er niet zomaar onderuit kwamen.

Bij de vraag: Hoe dichten we de kloof tussen gemeente en ondernemers werd al snel duidelijk dat het hoog nodig is dat de politiek in de Hoeksche Waard de ondernemers vaker moeten opzoeken om te ontdekken wat hen bezighoudt.

Daarna volgde een korte pauze van zo'n 15 minuten waarin de tongen wat losser werden en hier en daar al duidelijke meningen werden gegeven. Men kwam lekker los.

Na de pauze werd iedereen voorzien van een groene en rode kaart die voor de volgende vragen omhoog gestoken diende te worden.

Bij de vraag: Is duurzaamheid voor je bedrijf iets uit overtuiging of kies je ervoor omdat t moet, werd de tweedeling duidelijk en kwamen de echte discussies los. Elektrische auto's, zonnepanelen en dieselmotoren vlogen als het ware door de zaal evenals de meningen hierover. Verhelderend was het zeker en de sfeer zat er goed in.

Tot slot eindigde Miranda met de vraag:

Denk jij dat als de metro doorgetrokken zou worden naar de Hoeksche Waard dit gunstig is voor de werkgelegenheid op het eiland?

Een zeer interessante vraag. En gezien de vele antwoorden werd algauw duidelijk dat er geen simpel antwoord is. Met alleen een metro ben je er niet. Vele andere factoren zijn hier van afhankelijk. Een vraag die dus zeker nog eens gesteld mag worden. Helaas was de tijd tekort om er verder op in te gaan want het buffet stond inmiddels te geuren op de tafels. De rij werd gevormd en iedereen zocht met een vol bord heerlijke gerechten elkaar nog eens op om bij te praten. Het was een zeer geslaagde avond waar de serieuze vragen met humor en deskundigheid gesteld werden. Miranda toonde haar kennis en enthousiasme en maakte er een leuke avond van.

 

Foto's: Heijblom fotografie
Tekst: Jeannette van der Lee-RoseLid worden