Skip to main content

Nieuws

Blijf op de hoogte

OHW luidt het jaar uit met duurzame boodschap van serie-ondernemer Leen Zevenbergen

‘Bedrijven die iets voorstellen, daar willen mensen graag werken’

Hoe kun je geld verdienen met duurzaamheid? Het was een prikkelende vraag die ondernemer Leen Zevenbergen voorlegde aan de OHW-leden op de Eindejaarsbijeenkomst in Lakehouse Binnenmaas. Met een enthousiast betoog vol voorbeelden en eigen ervaringen gaf hij zijn gehoor inspiratie voor het nieuwe jaar.

De Eindejaarsbijeenkomst werd geopend door OHW-voorzitter Frank van den Ouden die kort terugblikte op 2024. Hij zei blij te zijn met het afronden van het werk aan Haringvlietbrug en Heinenoordtunnel; met het succes van de Hoeksche Inspiratiedagen, die door veel jongeren zijn bezocht;  met de oprichting van de Starterscampus en met het gemeentelijk inkoopbeleid dat zich steeds meer richt op lokaal kopen. Ook memoreerde hij het tweede Top 20-diner, waar de directeuren van de 20 grootste ondernemingen in de Hoeksche Waard elkaar ontmoetten. Sommige contacten die daar zijn gelegd, leiden nu al tot gezamenlijke initiatieven. Dat onderstreept volgens Van den Ouden het belang van een Economic Board zodat ook regionale contacten kunnen ontstaan.

De OHW-voorzitter had Chat GPT de vraag voorgelegd waar ondernemers in 2025 mee te maken krijgen. Cybersecurity, de druk op de arbeidsmarkt en fiscale veranderingen, was het antwoord. Van den Ouden gaf daarmee een voorbeeld hoe Artificial Intelligence (AI) is in te zetten en introduceerde spreker Leen Zevenbergen. Een ondernemer met Hoeksche Waardse voorouders, opgegroeid in Spijkenisse, geëmigreerd naar Limburg, afgestudeerd als econoom en accountant, oprichter van het eerste AI-bedrijf van Nederland, serie-ondernemer van 20 internationale bedrijven met een sterke focus op AI, virtual reality (VR) en renewable energy. Bovendien is hij schrijver van management bestsellers, CEO van multinationals, walnotenboer en TEDx-spreker.

Prikklok

Ook de volle zaal met ondernemers wist hij te boeien met zijn betoog. Dat leidde hij in met een terugblik op het moment dat hij na zijn studie accountancy bij Philips aan de slag ging. Hij verveelde zich, vond het hoog tijd om zelf directeur te worden en voldeed er niet aan het juiste prikklokgedrag: niet voor 8.00 uur inklokken en om 17.00 uur weer uitklokken. ,,Waarom zou je precies op die uren werken? 70 procent van de mensen vindt dat onzin, die werken liever op een moment dat ze productiever zijn.’’

Duurzaam ondernemen wordt de komende jaren steeds goedkoper, vervolgde hij. Met dank aan de technologie. Duurzaamheid gaat maar een klein beetje over het klimaat, stelde Zevenbergen, het gaat om hoe je wilt ondernemen. Dat ondersteunde hij met een filmpje van de wereldbol en de tekst: ‘Ik heb geen mensen nodig. Mensen hebben mij nodig. Mijn oceanen, mijn bossen, mijn aarde. I am nature, I will go on. I am prepared to involve. Are you?’

,,Wij zeggen vaak dat we de planeet willen redden, maar we willen de mensheid redden. Terwijl de aarde al 5 miljard jaar bestaat en de mensheid 40- tot 50.000 jaar. Zet dat af tegen de hoogte van de Eiffeltoren, dan is het allerlaatste laagje de mensheid,’’ sprak hij beeldend. De mensheid die er onder meer voor zorgt dat Earth Overshoot Day dit jaar al op 1 augustus viel. ,,We consumeren dus meer dan de aarde kan produceren.’’

Halve robots

De inzet van AI is momenteel een hype, maar zeker niet nieuw, wist Zevenbergen. Al in de 50’er jaren van de vorige eeuw vroegen wetenschappers om subsidie voor de ontwikkeling ervan. In de 80’er jaren was er opnieuw een opleving en nu is AI ‘booming’. ,,AI is de moeder van alle technologie. We proberen mensen na te maken en kunnen door het gebruik van camera’s alles zien. Een gehoorapparaat doet meer dan alleen gehoor versterken. We zijn al halve robots. Is dat een bedreiging? Niet voor die jongen die een kunsthand krijgt. Technologie helpt mensen.’’

Die ontwikkeling stopt niet, wist Zevenbergen. ,,Over 50 jaar is de telefoon verdwenen en kun je communiceren met iets ter grootte van een rijstkorrel. Dan heb je een tiental stofjes in je lichaam waarmee je bijvoorbeeld in verbinding staat met de huisarts. We weten dan niet beter.’’ Chat GPT doet volgens de ondernemer ‘niks anders dan zoeken naar het volgende woord’’. ,,Het heeft geen flauw idee of een verhaal waar is of niet".

Wc-papier

In het vervolg van zijn betoog gaf Zevenbergen meerdere voorbeelden van bedrijven die hem inspireren. Dat waren ruim 25 jaar geleden al zaken als The Body Shop, Ben & Jerry’s en Patagonia. ,,Bedrijven die iets voorstellen en een bijdrage willen leveren, daar gaat het om. Daar willen mensen graag werken.’’ Als voorbeeld gaf hij The Good Roll, een bedrijf dat duurzaam, bamboe wc-papier produceert. Dat ontvangt honderden sollicitaties op een vacature.

Bij duurzame bedrijven werken leukere mensen, stelde Zevenbergen. Hij zag het met eigen ogen bij de bakkerij waar de koekjes voor het Ben & Jerry’s-ijs worden gebakken. ,,De energie spatte eraf. Stuk voor stuk mensen met een verleden, die aan een betere toekomst willen werken. 60 procent faalt, maar daar zeggen ze 40 procent slaagt.’’

De oud ijzerboer die circulair gaat mijnen en nu in waardevolle metalen handelt; Auping dat een patent heeft op circulaire matrassen en dat deelt met concurrenten; de eerlijke chocola van Tony Chocolonely; Moyee Coffee ‘die ongelijkheid een kopje kleiner maakt’; Fairphone, Zevenbergen had voorbeelden genoeg.

In dat rijtje hoort ook de Eco Concept Group uit Oud-Beijerland van Marleen Gulden, die zelf in de zaal zat. Haar bedrijf in duurzame relatiegeschenken en het eigen merk ‘Made out of’ is een B Corp-onderneming, een internationale certificering voor bedrijven die een grote, positieve impact hebben op mens en milieu.

Dromen

Naast bedrijven en mensen die je kunnen inspireren, is het vooral belangrijk om je eigen inspiratie te zijn, hield Zevenbergen zijn gehoor voor. ,,Na 40 klokuren werken, was ik moe. Met een eigen bedrijf niet. Maak uw dromen waar,’’ sprak hij als afsluiting. Zevenbergen reikte daarna tientallen exemplaren van zijn boek ‘Dominee van de duurzaamheid’ uit aan de ondernemers. Aan de bar en in het restaurant waar een smaakvol warm buffet stond uitgestald, werd daarna nog lang nagepraat over de inspirerende woorden van de serie-ondernemer.

Tekst: Joke Waltman, Text Only
Foto's: Elizabeth Heijblom, Heijblom fotografie

 

 

 

 

 

Lid worden